Sa construiesti un site este ca si cum ai construi o casa, fiind necesar sa beneficiezi, pe de o parte, de ajutorul unor specialisti care sa se asigure ca acesta functioneaza la parametri optimi si, pe de alta parte, de plugin-uri create pentru a te ajuta sa:
gestionezi la cel mai inalt nivel continutul din site;
sa te asiguri ca paginile si continutul sunt indexate corespunzator de motoarele de cautare;
asiguri un nivel de lizibilitate ridicat al continutului atat pentru motoarele de cautare, cat si pentru utilizator.
Ce este un plugin WordPress si cum functioneaza?
Un plugin reprezinta un fragment de cod care ”se conecteaza” (plug) la site-ul tau, gazduit de WordPress. O definitie pe intelesul tuturor ar fi: ”ceva care adauga functionalitati noi site-ului WordPress sau care extinde functionalitatile deja existente pe acesta”.
Exista diverse tipuri de plugin-uri, care pot realiza mici imbunatatiri sau care pot aduce modificari masive site-ului pe care-l detii, astfel incat continutul site-ului tau sa fie bine optimizat din punct de vedere SEO. In prezent, SEO este mai important ca niciodata, deoarece determina consolidarea pozitiei in rezultatele cautarilor utilizatorilor, fiind una dintre cele mai eficiente metode pentru a aduce trafic pe site-ul tau. Pentru a obtine cele mai bune pozitii in paginile cu rezultate ale cautarilor, este esential sa ai in vedere folosirea tehnicilor de ultima generatie si urmarirea celor mai bune practici si plugin-uri SEO.
Iata 15 dintre cele mai bune plugin-uri SEO pentru WordPress:
Yoast
Yoast iti pune la dispozitie un set de instrumente solide care te ajuta sa tintesti prima pozitie in rezultatele de cautare, motiv pentru care este una dintre cele mai populare optiuni in momentul de fata. El poate fi considerat Maserati-ul plugin-urilor SEO, deoarece este incredibil de usor de folosit si te poate ajuta sa iti optimizezi site-ul WordPress intr-o multime de moduri, precum:
URL – seteaza URL-uri canonice pentru a evita continutul duplicat;
meta taguri – iti ofera un sablon de titlu si meta descriere, care sa ajute la evidentierea fragmentelor consistente in rezultatele cautarii;
taguri;
link-uri interne si externe;
lizibilitatea continutului site-ului tau.
All in One SEO Pack
Cu toate ca nu se ridica la nivelul Yoast, All in One SEO Pack este, indiscutabil, al doilea cel mai bun plugin SEO pentru WordPress. A fost dezvoltat in 2007 si a crescut, de-a lungul timpului, tinand pasul cu evolutia cerintelor SEO prezente.
All in One SEO Pack include urmatoarele caracteristici:
genereaza meta taguri in mod automat;
optimizeaza titlu;
ofera suport XML sitemap, astfel incat sa-ti faca site-ul mai lizibil de catre motoarele de cautare;
previne duplicarea continutului.
SEOPressor
Este un plugin ce lucreaza urmarind aceleasi premise ca Yoast si All in One SEO Pack. Acest plugin iti ofera o analiza on-page usor de inteles, cat si sugestii de imbunatatiri. SEOPressor este ideal pentru a-ti permite sa faci mici ajustari care iti vor imbunatati continutul din punct de vedere SEO. Chiar daca ai cunostinte de optimizare limitate, acest plugin te va ajuta sa castigi o intelegere mai profunda a tehnicilor pe care trebuie sa le ai in vedere.
SEO Squirrly
Este unul dintre cele mai bune plugin-uri pentru WordPress, fiind creat special pentru non-specialisti. SEO Squirrly te ajuta sa creezi continut adaptat atat motoarelor de cautare, cat si cititorilor. Acest detaliu este important deoarece Google pune accent pe experienta pe care utilizatorii o au atunci cand intra pe site. Iata cateva dintre caracteristicile cele mai importante ale acestui plugin:
te ajuta sa gasesti cele mai bune cuvinte cheie;
are functii de analiza pentru articole;
iti ofera sfaturi despre modul in care poti rezolva problemele semnalate;
te ajuta sa optimizezi continutul adaptat utilizatorilor;
genereaza sitemap XML pentru Google si Bing.
SEO Optimized Images
Optimizarea imaginilor este un segment mic, insa critic din punct de vedere SEO. Acest plugin WordPress iti permite sa inserezi descrierea si titlul imaginilor pe care le incarci in site. SEO Optimized Images este usor de folosit si important pentru optimizarea continutului site-ului tau.
SEO Post Content Links
Link-urile interne sunt vitale pentru a crea un ”link profil” performant. SEO Post Content Links este unul dintre cele mai bune plugin-uri WordPress care te va ajuta nu doar sa imbunatatesti nivelul de indexare al paginilor site-ului, ci redirectioneaza utilizatorul catre alt continut din sfera lui de interes, astfel incat sa creasca durata medie a timpului petrecut de vizitatori pe site. Totodata, acest plugin te va ajuta sa introduci ancore potrivite textului, in concordanta cu practicile curente.
SEO Internal Links
Este un alt plugin menit sa te ajute sa optimizezi designul si structura link-urilor interne din site. Potrivit descrierii sale, ”SEO Internal Links poate introduce in mod automat link-uri pe cuvintele cheie si frazele din postarile de pe site sau din comentarii, care sa faca trimitere catre alte postari, pagini, categorii si taguri de pe site-ul tau.”
Redirection
Paginile ”301 redirect” sau ”404 error” poate nu-ti par o mare problema, insa iti pot deservi din punct de vedere SEO, cat si al experientei utilizatorilor. Problema este ca acestea pot fi dificil de identificat manual, mai ales in cazul site-urilor mari.
Redirectul de tip 301 indica motoarelor de cautare faptul ca o pagina web a fost mutata permanent dintr-o locatie in alta, respectiv de la un URL vechi la un URL nou. Aceste redirecturi sunt utile in momentul in care iti doresti sa stergi anumite produse sau pagini din cadrul magazinului tau, pentru a evita aparitia erorilor de tip 404 (Page Not Found) si pentru a pastra in continuare indexarea lor in motoarele de cautare. Paginile vechi vor fi eliminate din indexarea motoarelor de cautare si, in schimb, vor fi indexate noile pagini, catre care redirectioneaza vechile URL-uri.
Redirection este unul dintre cele mai bune plugin-uri pentru Wordpress pentru a monitoriza paginile 301 si 404. Este un plugin folosit de peste 700.000 de site-uri.
Broken Link Checher
De fiecare data cand incluzi un link in continutul paginilor site-ului, trebuie sa te asiguri ca acesta functioneaza, indiferent daca cineva apasa ”click” pe el ori nu. Pe scurt, orice link introdus incorect are efecte negative din punct de vedere SEO, deoarece ingreuneaza indexarea corecta a continutului.
Broken Link Checker face exact ceea ce sugereaza numele: identifica link-urile incorecte existente in site, astfel incat sa nu mai fie nevoie de realizarea acestui task manual. In plus, acest plugin are rolul de a impiedica motoarele de cautare sa urmareasca link-urile incorecte.
WP Video SEO
Video-urile au castigat enorm in popularitate, in ultimii ani. In prezent, 87% dintre specialistii in marketing existenti pe piata folosesc continut video. In consecinta, daca investesti in continut video, atunci cu siguranta iti doresti sa optimizezi la maximum video-urile. WP Video SEO, are urmatoarele caracteristici:
genereaza sitemap pentru video-urile publicate pe Youtube;
optimizeaza din punct de vedere SEO videourile pentru Youtube;
ajuta motoarele de cautare sa indexeze rapid video-urile.
Atentie cum folosesti plugin-urile! Securitatea plugin-urilor WordPress:
Majoritatea plugin-urilor sunt instrumente excelente care te vor ajuta sa imbunatatesti calitatea continutului site-ului tau, insa acestea trebuie alese cu atentie, deoarece exista o multime de variante disponibile online. Unele dintre acestea pot avea o calitate indoielnica, iar instalarea lor poate cauza diminuarea securitatii site-ului si facilita accesul hackerilor si spammerilor, dincolo de afectarea altor caracteristici de pe website.
Pentru a evita acest lucru, iti recomandam sa descarci plugin-uri numai din surse de renume.
Daca ai un site, citeste AICI despre cele mai comune 8 greseli de navigare pe site-ul tau si cum sa le indrepti!
Primește cele mai recente știri și actualizări
Prin abonare, ești de acord cu Politica noastră de confidențialitate
Lasă optimizarea SEO și promovarea online a business-ului tău în mâinile noastre! Cu noi, crești traficul organic -> brand awareness-ul -> numărul de clienți -> vânzările -> profitul! Ce zici, îți facem o ofertă SEO personalizată?